Bron: Dagblad de Limburger 30-10-2008

Riemst - De Belgische grensgemeenten Bilzen, Hoesselt en Riemst eisen dat burgemeester Gerd Leers van Maastricht zo snel mogelijk de koffieshops in zijn stad sluit.

Volgens de woordvoerder van de Belgische gemeenten, burgemeester Johan Sauwens van Bilzen, is de overlast in het Belgische grensgebied zo explosief toegenomen, dat harde maatregelen nodig zijn. In de drie gemeenten wonen veel drugsdealers die in Maastricht en omgeving actief zijn. Regelmatig worden in de grensgemeenten wietplantages opgerold, die drugs produceren voor de koffieshops in Maastricht.

De drugsrunners, zo zei de burgemeester, hebben het gebied uitgekozen als uitvalshoek voor hun wervende activiteiten en zorgen voor gewelddadige incidenten. Het aantal inbraken en geweldsdelicten die aan drugs gerelateerd zijn, is nog steeds aan het stijgen. Ook het aantal jongeren in de Belgische grensgemeenten dat verslaafd raakt aan drugs, neemt elk jaar nog toe, volgens Sauwens.

De burgemeester zegt het beleid van Maastricht beu te zijn. Een wiettop, aangekondigd door zijn collega Leers, is ook geen optie meer. "Ik verwacht daar niets van. Er wordt al twee jaar lang gepraat met Maastricht. De argumenten zijn bekend. Meneer Leers gebruikt mooie woorden, maar laat hij nu eens daden verrichten en het voorbeeld van zijn collega's in Noord-Brabant volgen. Natuurlijk verschuif je daarmee wellicht de drugsproblematiek naar een ander gebied. Maastricht is de grote drugssupermarkt van Europa geworden. Ik zou zeggen: sluit die winkel en alle andere in Nederland. Dan zijn we van alle problemen af."

Volgens Sauwens is zijn oproep aan Leers geen emotionele, maar een rationele, een logische. "Roosendaal en Bergen op Zoom gaan naar een nulbeleid. Terneuzen sluit al één koffieshop en verstrengde het beleid voor de anderen. De grensgemeenten zijn het beu. Door de koffieshops te sluiten, in plaats van ze te verplaatsen, kan Maastricht een duidelijk signaal afgeven aan het Nederlandse kabinet. Het gewicht van een dergelijke grote stad weegt mijns inziens voldoende om de druk rond het gedoogbeleid in Den Haag verder op te voeren."

Naast zijn dringende oproep aan Leers kondigde Sauwens, voorzitter van de politiezone Bilzen-Hoesselt-Riemst, aan dat hij de federale regering in Brussel gaat vragen om meer gespecialiseerde politieagenten die ingezet kunnen worden in de bestrijding van de drugsoverlast in het betreffende gebied. Daarnaast beschikt de politiezone in de grensstreek sinds gisteren ook over een eigen drugshond, die bij verkeerscontroles en in de buurt van scholen en discotheken gebruikt gaat worden bij opsporingsacties.

Gerd Leers liet gisteren via een woordvoerder weten niet te willen reageren. Hij verwacht een passend antwoord te kunnen geven tijdens de wiettop in november.