Bron: Dagblad de Limburger 07-05-2008

Maastricht - In het landschap op de grens van Maastricht en België liggen sinds kort veertien reusachtige keien. De menhirachtige stenen liggen op plekken in het veld om daar bijzondere gebeurtenissen of vondsten uit de geschiedenis te markeren, zoals de Slag bij Lafelt, de Romeinse weg van Keulen naar Boulogne, de eerste landbouwers en de winning van vuursteen.

De stenen zijn er geplaatst door het Grensschap, een samenwerkingsverband van burgers en overheden van Maastricht, Riemst en Lanaken, drie gemeenten aan weerszijden van het Albertkanaal. Het Grensschap wil de door de tijd uitgewiste sporen van het waardevolle verleden in de grensstreek zichtbaar maken. De veertien landmarks worden verbonden met een wandel- en fietsroute en zijn voorzien van een informatiekubus die draait op een grenspaal.

De stenen zijn door kunstenaar Hans Lemmen bewerkt tot een troon, waar de voorbijganger kan plaatsnemen, het landschap kan overzien en de historische informatie tot zich kan nemen.

Het Grensschap bereidt op dit moment de officiële opening van de markeringspunten op 20 mei voor. Op zondag 25 mei worden de keien voor het grote publiek geopend met enkele grensoverschrijdende fiets- en wandelevenementen. Bij de keien wordt de bijbehorende historische informatie op die dag speciaal uitgebeeld.