Bron: Dagblad de Limburger 09-04-2008
Lanaken - Het Lanakense coffeecornerdebat was gisterenavond al goed op stoom gekomen, toen Leers de tegenstanders van het Maastrichtse spreidingsbeleid nogmaals de hand reikte: beginnen met een bescheiden pilot.
De toon was er bepaald niet vriendelijke op geworden. Zowel bij Leers als bij zijn Belgische tegenpolen burgemeester Guido Willen van Lanaken en professor Bryce De Ruyver liep de onderlinge irritatie hoog op.
De mannen kennen elkaar al langer en tutoyeerden elkaar ook, maar verdroegen elkaars 'oneigenlijke argumentatie' steeds slechter. De kloof was hier sowieso breder dan die in de twist tussen Maastricht en Eijsden, want België gedoogt geen koffieshops.
Brice De Ruyver adviseerde de Belgische regering niet alleen bij het nieuwe gedoogbeleid (bezit van drie gram), maar heeft ook onderzoek gedaan naar grensoverschrijdende drugscriminaliteit. Zijn stelling: als je coffeecorners naar de grens brengt, verplaats je de cirkel van overlast van drugsrunners en drugspanden mee deze kant op. De criminaliteit in deze Euregio's is door de vele grenzen zo diep geworteld, dat slechts gezamenlijke euregionale bestrijding zoden aan de dijk zou zetten. Hij verweet Maastricht dat het aanbod hier veel te groot is (meer shops dan voor eigen inwoners nodig is), en dat België daarvoor vervolgens niet de rekening gepresenteerd moest krijgen.
Leers logische praktijkdenken kreeg alleen applaus van de circa honderd meegekomen Maastrichtenaren. Willen was niet gevoelig voor het argument dat runners bestrijden bij afgelegen corners veel effectiever is. Leers dreigend tegen zijn collega: "Als wij in Maastricht keihard gaan knuppelen, heeft u een groot probleem. Dan kunt u van die 48 agenten van u, nog meer er achteraan sturen."
Leers preludeerde op het moment dat Nederland, onder druk van harmonisatie van wetgeving in Europa, afstand moet doen van zijn gedoogbeleid. "Maar dat duurt zeker vijf jaar. Tot die tijd moeten wij samen aan praktische oplossingen werken."
Guido Willen maakte even een opgeluchte indruk nadat Leers zijn pilot-voorstel had herhaald. Toen Leers vervolgens duidelijk maakte dat Lanaken actief mee moest denken, sloeg de verontwaardiging toch weer toe.