Bron: Dagblad de Limburger

Maastricht - Het debat 'Waarheen met de koffieshops?' gisteren in Fort Sint Pieter in Maastricht had als uitgangspunt niet verwijtend terug te blikken, maar vooral te zoeken naar toekomstgerichte oplossingen.

Burgemeester Gerd Leers voldeed glansrijk aan die voorwaarde door al vrij vroeg op de avond een nieuw voorstel te lanceren: een driejarig experiment waarbij in eerste instantie niet drie maar slechts een koffieshops richting Eijsden verhuist.

Gedurende de hele avond was duidelijk dat Leers in de buurgemeenten op veel zere tenen heeft gestaan. Dat was onder meer voelbaar bij burgemeester Guido Willen van Lanaken, en bij afgevaardigde John Willems van de gemeente Eijsden, die gisteren met enige moeite de deur naar Leers op een kier heeft gezet. Het is duidelijk dat de snelheid waarmee Leers het drugsprobleem in zijn stad wil terugdringen, botst met de weerstand bij de grensgemeenten, zeker als die, zoals Willems, met achterhaalde argumenten komen als 'heel veel ouders hebben hun kinderen naar de knoppen zien gaan door het Nederlands drugsbeleid'.

Onderzoekster Nicole Maalste bestrijdt dat dit in de hand is gewerkt door het nationale gedoogbeleid. Een buurman van een koffieshop aan de Hoogbrugstraat kan dat staven met een praktijkvoorbeeld: "Mijn kinderen zijn opgegroeid pal naast een koffieshop en ze zijn niet verslaafd geraakt."

Toch heeft Willems in Venlo gezien dat Leers' opzet kan werken. "Het succes staat of valt met de handhaving. De rijksoverheid heeft daar in Venlo geld voor ter beschikking gesteld", zegt hij. Remco Dijkstra van de gemeente Venlo beaamt dat daar een soortgelijke aanpak succesvol blijkf. "Maar dat geld wordt afgebouwd en de overlast komt niet automatisch weer terug." Leers heeft tot nog toe echter 'bar weinig hulp' van rijk of provincie gekregen als het gaat om extra politie.

Burgemeester Willen van Lanaken zegt respect te hebben voor Leers zijn pogingen, maar tegen de voorgestelde Coffeecorner bij de spoorbrug aan de Brusselseweg vlak bij de grens, zal hij zich 'met hand en tand' blijven verzetten. "Als echter blijkt dat wij ongelijk hebben, zal ik meteen de hand reiken." Spreiding van koffieshops is alleen zinvol op een industrieterrein en niet zo dicht bij de grens.