Bron: Dagblad de Limburger 29-07-2008
Maastricht - Gebiedsontzegging voor auto's wordt mogelijk één van de nieuwe middelen in de strijd tegen drugsrunners. Het idee van de Politie regio Limburg-Zuid wordt op juridische haalbaarheid onderzocht. Ook inzet van 'spijkermatten' en het creëren van 'kunstmatige files bij wijze van wegversperring' zijn momenteel onderwerp van gesprek in politiekringen. Los van deze middelen onderzoekt de politie hoe het zogeheten Nomen-project tegen drugsrunners beter kan worden georganiseerd, bijvoorbeeld door samenwerking met Belgische en Nederlandse grensgemeenten.
Gebiedsontzeggingen voor auto's zouden aansluiten op gebiedsontzeggingen voor personen zoals die sinds afgelopen najaar in Maastricht worden toegepast. Het middel houdt geen verband met het fotograferen van kentekens. Criminelen of vluchtende auto's stoppen met kunstmatig gecreëerde files, gebeurt af en toe al in Nederland, zegt een politiewoordvoerster. "Deze methode wordt landelijk incidenteel wel eens gebruikt. Als drugsrunners richting Geusselt rijden, zou je daar auto's kunnen stilzetten - zodat zij niet verder kunnen.
Toch moet de politie altijd de afweging maken of de veiligheid van andere verkeersgebruikers en van agenten zelf niet in gevaar wordt gebracht. Als je zo'n 'file' creëert, moet het niet zo zijn dat zo'n vluchtende auto een fietspad op kan rijden - met alle gevolgen van dien. Zo'n fietspad zou dan eerst met varkensruggen moeten zijn afgezet. Dergelijke moeten bovendien proportioneel zijn."
Ook de inzet van spijkermatten op de weg, om de vluchtende auto de banden lek te laten rijden, is nog geen uitgemaakte zaak, zegt de woordvoerster. "Landelijk wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Dan is de vraag: kan je zo'n ding overal neerleggen of alleen in een bepaalde situatie. Maar ook hier blijft proportionaliteit een vast criterium. Wat gebeurt er als men een auto met grote snelheid over een spijkermat laat rijden?"
Het zogeheten Nomen-project tegen drugsrunners is zeer arbeidsintensief, terwijl het probleem niet substantieel afneemt. Er zijn meer dan vijftig arrestaties verricht, maar er staan meteen nieuwe lichtingen in de startblokken om de lucratieve drugshandel over te nemen.
De politie - die onlangs van de minister negen ton aan extra middelen kreeg toegezegd - onderzoekt of de aanpak kan worden aangepast, zegt de woordvoerster. "Bijvoorbeeld door op een andere manier samen te werken met gemeenten. Ook met Belgische grensgemeenten. Er is wel contact, maar niet gestructureerd. En zo is meer mogelijk. Over een paar maanden hopen we er uit te zijn."