Bron: Dagblad de Limburger
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht praat met het Ministerie van Justitie over de mogelijkheid om op de A2 tussen de Belgische grens en Maastricht een vorm van permanente 'virtuele grenscontrole' in te voeren.
De maatregel waarmee een niet nader geduid 'flnk geldbedrag' gemoeid is, is onderdeel van een pakket aan ondersteunende maatregelen die de politie Limburg-Zuid en burgemeester Leers voor ogen hebben om een beter zicht te krijgen op de bewegingen van de inmiddels bijn 400 drugsrunners die Maastricht en omgeving teisteren.
Het gaat om een nummerplaatherkenning (ANPR) waarbij de kentekengegevens van een auto samen met een aantal andere gegevens worden opgeslagen in een groot bestand. Door het 'electronisch oog' voortdurend uit te lezen en de data actueel te houden, denkt de politie een probaat middel in handen te hebben om gericht te kunnen optreden tegen het toenemend aantal drugsrunners dat door criminele bendes uit de Randstad naar Maastricht worden gestuurd.
Volgens Frans Kooiman, chef van het politiedistrict Maastricht, hebben zijn manschappen in de regio Maastricht inmiddels zo'n 400 drugsrunners in kaart gebracht. "Wat we zien is dat het in bijna alle gevallen gaat om jonge, kansarme Marokkanen die worden geronseld in theehuizen in de Randstad", aldus de Maastrichtse politiechef.
Voor Kooiman, die een klein jaar geleden nog sprake van 'enkele tientallen runners' is de sterke groei van het aantal jonge drugscriminelen dat in de grensregio actief een duidelijke aanwijzing dat de organisatiegraad sterk aan het toenemen is en dat de handel verhardt. Uit analyses van de politie is gebleken dat de jongeren werken in 'ploegen' van wisselende samenstelling, die beurtelings naar het zuiden worden gestuurd om zo de pakkans te verkleinen.
Burgemeester Leers hamerde gisteravond na afloop van een gecombineerde vergadering van raadscommissie Algemene Zaken van de gemeenten Maastricht, Meerssen, Eijsden, Margraten en Valkenburg aan de Geul nog eens op de noodzaak van een gezamenlijke - grensoverschrijdende - aanpak van de drugsoverlast. Alleen al in de afgelopen vijf maanden besteedden politiechef Kooiman en zijn mannen 10.000 uur aan het te lijf gaan van drugsgerelateerde criminaliteit.
ANPR (een Engelse afkorting die staat voor Automatic Number Plate Recognition) werd ruim twintig jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld om het terrorisme te lijf te gaan. Tegenwoordig wordt het door de politie ook op andere terreinen succesvol ingezet.
De politie Limburg-Zuid werkt al geruime tijd met een mobiele variant. Daarmee wordt geprobeerd een vinger te krijgen achter reeksen inbraken in de regio. Nummerplaatherkenning zou samen met de gewenste spreiding van het aantal koffieshops moeten bijdragen aan een sterke vermindering van de criminaliteit. Leers: "Wie anders dan een drugsrunner moet 25 keer per dag heen en weer over de A2?"