Bron: De Maaspost 23-07-2008

Maastricht - Maastrichtse coffeeshops willen een garantie van het Openbaar Ministerie dat er straks bij de geplande Coffeecorners aan de rand van de stad geen inval plaatsvindt.

Als de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) die harde toezegging niet krijgt, zoekt zij steun bij de politiek. Dat zegt VOCM-voorzitter Marc Josemans in een gesprek met weekblad De Maaspost. Volgens Josemans zijn de Maastrichtse coffeeshophouders erg geschrokken van de gang van zaken in Terneuzen. Het OM sloot daar megacoffeeshop Checkpoint. Josemans: "Niet alleen omdat Checkpoint een te grote voorraad softdrugs had. Maar omdat ze te succesvol was: ze maakten teveel winst en er kwamen teveel bezoekers."

De VOCM wil daarom van het OM in Maastricht zwart op wit een toezegging dat een dergelijke inval in Maastricht niet kan plaatsvinden. Josemans: "Tuurlijk staat het het OM vrij om bij ons te komen controleren of we niet meer dan 500 gram softdrugs op voorraad hebben. Maar zolang wij aan de gestelde richtlijnen voldoen, moeten niet de zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met het runnen van een coffeeshop tegen ons gebruikt worden."

Mocht die toezegging niet komen, dan wil de VOCM doorpraten met het landelijk OM. Een laatste redmiddel ziet Josemans in het inschakelen van de politiek: "We zijn nog steeds bereid om mee te werken aan het Coffeecornerplan, maar we zijn wel heel erg bang geworden door de gang van zaken", stelt hij.

Het OM in Maastricht laat weten nog niet te zijn benaderd. "in de discuessie over verplaatsing van de coffeeshops hebben wij geen rol en wij blijven handelen naar het gedoogbeleid", zegt een persvoorlichter. Josemans zegt het OM wel al benaderd te hebben, maar volgens hem zijn de verantwoordelijken nog met vakantie.