Bron: Dagblad de Limburger 04-04-2008

Maastricht - Burgemeester Gerd Leers van Maastricht is bereid om als experiment slechts een koffieshop richting buurgemeente Eijsden te verplaatsen. Mocht na drie jaar blijken dat de overlast daar is toegenomen, dan verhuist de koffieshop terug naar de stad.

Leers is bereid daarover een convenant af te sluiten. Is de overlast niet toegenomen, dan wil hij zijn oorspronkelijke aanpak doorzetten: een concentratie van verscheidende koffieshops op drie plaatsen aan de rand van de gemeente.

Leers deed die handreiking en toezegging naar met name de gemeente Eijsden gisterenavond in een debat over Operatie Coffeecorner, dat door Dagblad de Limburger was georganiseerd. "Laten we de verplaatsing van een koffieshop gewoon toetsen in de praktijk. Als er na drie jaar meer overlast is, dan heeft het niet gewerkt, draaien we het terug. Ik ben bereid dat in de vorm van een experiment te doen. Maar Eijsden zal ook een tegemoetkoming moeten doen", zo luidt zijn uitnodiging aan Maastrichts zuidelijke buurgemeente.

Met een duidelijke meting van de overlast en vastgestelde periode van drie jaar komt Maastricht ook tegemoet aan een groot deel van de kritiek van de rechtbank Maastricht, die de tegenstanders van Operatie Coffeecorner vorige maand in het gelijk stelde.

John Willems zegt namens de gemeente Eijsden bereid te zijn serieus over Leers' voorstel te praten. "Het is een heel serieuze geste, waar we serieus op zullen reageren. Wat het oplevert, weten we niet. Maar we gooien de deur niet dicht", zegt Willems.

Het raadslid uit Eijsden zoekt de oplossing liever in euregionaal verband. De oorzaak van het probleem ligt volgens hem bij het Nederlands gedoogbeleid. Maar dat is niet te veranderen, zegt Leers. "Sluiten van koffieshops helpt niet en kan ook niet." Het leidt ook niet tot minder overlast, betoogt Nicole Maalste, onderzoekster van het softdrugsbeleid. "Minder koffieshops leiden juist tot meer overlast. Wel of geen koffieshops, mensen zullen proberen aan cannabis te komen."

Leers stelt alle mogelijkheden te hebben onderzocht om de overlast van drugstoeristen en -runners in en rond de binnenstad terug te dringen. Hard optreden in Maastricht is ook geen oplossing, want dat leidt tot het beruchte waterbedeffect: de overlast verspreidt zich dan over de omliggende gemeenten. Leers: "Hoe harder Maastricht knuppelt, hoe meer problemen Eijsden en Lanaken hebben." En deze week kreeg de burgemeester ook te horen dat het wettelijk onmogelijk is klanten van koffieshops te weren op grond van hun buitenlandse nationaliteit.

Bron: Dagblad de Limburger 04-04-2008