Bron: Dagblad de Limburger
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht overweegt filmbeelden van de politie in te zetten om de landelijke politiek te doordringen van de overlast van drugsrunners waarmee Maastricht. Desnoods brengt hij de beelden ook onder de aandacht van de Tweede Kamer.
Tijdens de vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken woensdagavond onderstreepte Leers nogmaals de noodzaak de terreur van drugscriminelen aan banden ten leggen. De runners, in verreweg de meeste gevallen Marokkanen uit de Randstad, vormen in toenemende mate een bedreiging voor de veiligheid, aldus Leers. In hun streven zoveel mogelijk drugtoeristen naar illegale kiloadressen in de stad te lokken, halen ze de meest halsbrekende toeren uit. Alleen al de afgelopen vijf maanden nam de politie 59 auto's van vermeende drugscriminelen in beslag.
"Dweilen met de kraan open", aldus Leers. Bij de politie bestaat overigens het beeld dat steeds meer runners die gepakt zijn met hun eigen voertuig, overschakelen op lease-auto's. Perschef Piet Tans van de politie Limburg-Zuid reageerde gisteren verrast op Leers' voornemen om de filmbeelden van zijn korps eventueel aan het parlement voor te leggen. Het gaat om 'confronterende beelden' die precies duidelijk maken hoe de bendes opereren. "Zo is heel duidelijk te zien hoe wij met 220 van de weg af worden gedrukt". Hij vindt de naam 'film' niet op zijn plaats, zegt hij. "Het gaat om losse beelden, zonder kop of staart, die op verschillende momenten zijn gemaakt. Ze zijn bedoeld voor intern gebruik, om onze werkwijze te evalueren, maar als Leers de beelden wil gebruiken om ze aan de politiek te laten zien, heeft hij daar als korpsbeheerder natuurlijk alle recht toe. De manier waarop Maastricht probeert de drugscriminaliteit aan banden te leggen, is opnieuw actueel nadat de rechter de gemeente vorige week op de vingers tikte in een door enkele buurgemeenten aangespannen zaak rond operatie Coffeecorner. De rechter stelde in zijn vonnis dat Maastricht binnen zes weken moet komen met een nadere duiding van de manier waarop na spreiding de overlast wordt aangepakt.