Bron: Dagblad de Limburger 04-08-08
 

Eijsden - Drugsrunners hebben hun werkgebied deels verlegd naar de gemeente Eijsden. Er wordt regelmatig gedreigd met wapens en het onveiligheidsgevoel bij Eijsdenaren groeit.

Tussen maart en mei zijn diverse keren (vuur)wapens in beslag genomen. Dat valt te lezen in een zogenoemd aanwijzingsbesluit van Eijsdens burgemeester Manon Pelzer. In het besluit worden de A2, tankstations en op- en afritten tussen de Belgische grens tot aan de gemeente Maastricht benoemd tot risicogebied. Daarin mag de politie preventief fouilleren. Wat betekent dat iedereen in principe gecontroleerd kan worden.

Sinds 16 juli is het besluit van kracht, het geldt voor een periode van zes maanden. Pelzer hoopt door extra controle en handhaving de leefbaarheid en veiligheid in Eijsden te verbeeteren. Drugsrunners lokken buitenlandse koffieshopbezoekers naar illegale dealers, waar ze grotere partijen soft- en harddrugs kunnen kopen. Sinds 2007 is de jacht op de runner geopend. Limburg heeft met name te maken met jonge Marokkanen uit de Randstad.

Vermeende runners worden aangehouden voor verkeersovertredingen, maar ook tijdens acties van preventief fouilleren. Als ze veel geld bij zich hebben en niet kunnen uitleggen hoe ze daaraan komen, wordt het geld in beslag genomen, net als auto en mobiele telefoons. Zo hoop de politie de runners te ontmoedigen om naar Maastricht te komen. Eijsden vreesde al dat door het opjaagbeleid van de gemeente Maastricht -die al jaren kampt met overlast door drugsrunners - de problemen zich verplaatsten naar haar grondgebied. Ook de Belgische grensgemeente Voeren uitte die angst. Voor het eerst is er nu een aanwijzing dat de overlast zich daadwerkelijk verspreidt.

Leers wil een aantal koffieshops uit het centrum van Maastricht weg hebben om drugsrunners beter aan te kunnen pakken. Hij wil zogenoemde Coffeecorners bouwen aan de stadsgrenzen, onder meer aan de Köbbesweg bij Gronsveld. Volgens de Maastrichtse burgemeester is de overlast zo het best te beteugelen.

Eijsden en Belgische buurgemeente betwijfelen dat. Zij vrezen dat de stadsproblemen nu voor rekening van de kleine buurgemeenten komen. Leers heeft daarom toegezegd bij gebleken toename van overlast te zorgen voor extra politie en handhaving.