De Burgemeester heeft op grond van artikel 13b van de Opiumwet vier woningen vanwege handel in harddrugs gesloten voor de duur van drie maanden. Het gaat om de woningen gelegen aan de Populierenweg 39, het Erasmusdomein 2A, de Calvariestraat 40 en de Kozakkenweg 1. Er zijn nu 32 woningen gesloten op basis van artikel 13b van de Opiumwet.
De sluiting van de woning aan de Populierenweg is een gevolg van een alerte melding van een buurtbewoner over een inbraak in het genoemde pand. Bij de aanhouding, bleek de inbreker in het bezit te zijn van een grote hoeveelheid verdovende middelen en bij de doorzoeking zijn er nog meer verdovende middelen aangetroffen.
De andere sluitingen zijn een gevolg van acties van het project BorderlineS en de basiseenheid. De acties zijn mede opgestart naar aanleiding van meldingen van buurtbewoners en meldingen bij het drugsmeldpunt. Een situatie zoals in deze woningen aangetroffen is, is in strijd met de Opiumwet en moet dan ook met het oog op de bestrijding van de illegale handel bestreden worden. In de genoemde woningen zijn ofwel een hoeveelheid harddrugs aangetroffen, ofwel zijn de woningen gebruikt voor het leggen van contacten met drugskopers.
Verder is bij een woning aan het Vendelplein 55 een hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Voor deze woning heeft de Burgemeester een waarschuwing uitgedeeld. De eigenaren van de woningen zijn in kennis gesteld van dit besluit van de Burgemeester.
Op 1 november 2007 is de wijziging van artikel 13b van de Opiumwet in werking getreden waarbij de burgemeester op grond van dat artikel de bevoegdheid heeft gekregen om bestuursdwang toe te passen indien in een woning dan wel in of op bij de woning behorende erven een middel als bedoeld in artikel 2 of 3 van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.
Zoals bekend is de handel in en het gebruik van verdovende middelen in de gemeente Maastricht een groot probleem. Dealers, drugsgebruikers, drugsrunners, criminaliteit, vervuiling en gevoelens van onveiligheid bepalen het beeld en de sfeer in een groot deel
van de stad. Aanpak van illegale handel is een speerpunt van beleid in de Operatie Coffeecorner en het Project BorderlineS. Samen met de politie, belastingdienst en het openbaar ministerie wordt dit hard aangepakt.